Skapa etanol hemma

Etanol kallas i dagligt tal för ”sprit” eller ”alkohol”, och är som alla andra alkoholer giftig. Men den kan förtäras om den är tillräckligt utspädd, vilket många också gör för att berusa sig. Etanol används som fordonsbränsle och inom industrin, men tack vare dess berusande egenskaper händer det även att folk framställer etanol hemmavid i form av öl. Detta sker genom fermentering av grödor som också kan odlas hemma, som potatis, frukt, spannmål och majs.

För att kunna odla på gården behöver du ordning och reda och möjlighet att skärma av trädgårdsjorden. Hos Stenbolaget hittar du kantsten som skapar tydliga gränser mellan gräsmatta, rabatter och odlingsland. Du kan välja mellan många olika material till din kantsten och skapa en stabil inramning till trädgården så att du kan odla grödor till din egen etanolframställning hemma.

Brygg ditt eget hantverksöl

Etanol är egentligen alkohol, och kan utvinnas från många olika grödor som vete och sockerrör. Fredrik Tunedal är en så kallad ”mikrobryggare”, han brygger sitt eget öl i en mindre lokal som ligger i Hökarängen i Stockholm. Han har tidigare grottat ner sig i de olika teknikaliteterna inom bryggarkonsten, läst på samt besökt olika bryggerier. Först provade han att brygga öl hemma, men när intresset blev för stort lånade han jobbköket på restaurangen Matkultur. Han menar att det är hundratals saker som kan gå fel medan man brygger, särskilt när man tappar upp vätskan eller mäskar in den. Ibland jobbar han 90 timmar i veckan och har nu blivit lite av en ”ölkändis”. Nu finns det fler än 80 mikrobryggerier då svenskarna har fått ett stort intresse för hantverksöl.

Ölfestival för hemmabryggare

Sällskapet Malte har tidigare arrangerat en ölfestival ämnad för hemmabryggare som är verksamma i Malmö. Föreningens ordförande Jonas Carlsson anser att den nya vurmen för hantverksöl kommer från en större slowfoodtrend. Han har själv varit en entusiastisk hemmabryggare ända sedan åttiotalet, men har också drivit kommersiell verksamhet på området. Jonas Carlsson lyfter hur surdegsbröd har blivit en populär trend, tillsammans med ekologiska grönsaker och hemmastoppad korv. Trenden med mikrobryggerier påbörjades lite tidigare i resten av världen, cirka tio år innan i USA och senare därefter i Danmark. Nu går det att se att mikrobryggerierna börjar att klara sig ekonomiskt, då många krogar vill erbjuda lokala alternativ.

Ungefär 300 ölintresserade personer besökte ölfestivalen som arrangerades i Limhamn i Folkets hus. En av deltagarna, Jonas Gersbo, menar att standarden hos de hemmabryggda ölerna var hög. Trots att många sysslar med det som en hobby på fritiden kunde flera stå sig mot Systembolagets standardöler.