Teknisk sprit

Teknisk sprit, även kallad T-sprit – vad är det för något? Kort sammanfattat kan man säga att det är sprit som inte är avsedd att drickas. För att undvika att människor dricker den så tillsätter man bland annat illasmakande ämnen och kräkmedel. Teknisk sprit går inte under den vanliga alkohollagen och beskattas annorlunda än vanlig sprit, därför är den också billigare att köpa. Detta medför att många ungdomar och alkoholister försöker dricka utspädda blandningar med denna sprit vilket är oerhört farligt och innebär risk för stora skador invärtes. Det tillverkas runt 13 000 ton T-sprit i Sverige varje år och därutöver importerar vi ca 67 000 ton från utlandet. Vad används då all denna tekniska sprit till? Ungefär hälften av den används för att framställa andra ämnen som till exempel lösningsmedel, rengöringsmedel, desinfektionsmedel och kosmetiska preparat. Runt 20 % av all teknisk sprit används i tillverkningen av drivmedel till bilar. Resterande 30 % säljs på den öppna marknaden. Exempel på branscher där man använder sig av teknisk sprit är på tryckerier, till möbelrenovering, i livsmedelsindustrin, i verkstadsindustrin, inom sjukvården och i kosmetikaindustrin.

Fler användningsområden än man tror

En av T-spritens många användningsområden är i hemmet där den bland mycket annat kan ta bort svåra fläckar på till exempel tapeten. Den kan även användas för rengöring av exempelvis speglar, toalettstol, tv-rutan, fönster, badkaret eller kakelplattorna. Hela hemmet blir rent och fint och samtidigt desinficerat. T-sprit används också som bränsle till bland annat campingkök, röklådor, fonduegrytor och spritlampor. Utomhus är den perfekt till dina utemöbler eller till båten. Den vanligaste T-spriten man använder vid privat bruk är det som kallas T-röd och har fått sitt namn av att den helt enkelt färgas röd för att man inte ska blanda ihop den med andra vätskor. När det gäller fläckborttagning är T-röd överlägset och fungerar till fläckar som vanlig tvål eller tvättmedel inte biter på. Exempel på sådana fläckar är trycksvärta, spritpennor, skokräm, läppstift, kulspetspenna, ketchup, kaffe, bär, gräs och bläck. T-röd är ett varumärke bland rödspritsorterna som också består av märkena Starta och Petroröd. De säljs i flaskor eller dunkar i livsmedelsaffärer eller byggvaruhus och man brukar kunna välja mellan två eller tre olika storlekar.

Används även som bilbränsle

Teknisk alkohol används också som motorbränsle i bilar och då pratar man i första hand om beteckningen E85. Bokstaven E står här för etanol vilket är en annan benämning på teknisk sprit. E85 består av en blandning av 85 % etanol och 15 % bensin. Det kan också förekomma en variant med 75 % etanol och 25 % bensin, den används oftast på vintern då det är lite kallare ute och den extra bensinen då gör det lättare att starta bilen. Man benämner ändå blandningen E85 året om eftersom det är enklare och leder till färre missförstånd. Anledningen till att man blandar ut etanolen med bensin är att de etanolbilar som säljs i Sverige har vanliga bensinmotorer och alltså inte är anpassade till etanol fullt ut. Dessutom innehåller denna etanol både isobutanol och denatureringsmedlen MTBE/ETBE, ingen av dem godkända som fullständiga denatureringsmedel vilket innebär att etanolen skulle komma att beläggas med alkoholskatt om den inte var utblandad med vanlig bensin.