Sockrets historia

Socker har en historia nästan lika lång som mänskligheten själv, men var under lång tid en okänd krydda i Europa. Sedan år 6 000 f.Kr. har sockret använts flitigt i Indien och södra Asien, där det var ett välkänt och populärt inslag i maten. Sockerrören nådde dock inte Europa förrän på 600- och 700 talen e.Kr., då de följde med de morer och araber som invaderade den Iberiska halvön från norra Afrika. Det är just från arabiskans ord för kryddan, sukkar, som ”socker” kommer ifrån. De första som odlade sockerrör på Europeisk mark var alltså muslimska jordägare, i vad som idag är södra Spanien och Portugal, och på Sicilien.800px-Cut_sugarcane

Det skulle dock dröja länge innan sockret blev någorlunda populärt, även efter att det introducerats i Europa. Under antiken föredrog man honung som sötningsmedel i mat och bakverk, och de som framförallt använde socker var inte kockar och bagare utan apotekare, som använde sockret i medicinskt syfte. Under ett spann av hundratals år började dock sockret vinna popularitet på den europeiska kontinenten, mycket tack vare korsfarare som fick smak för kryddan i Mellanöstern, och sedan återvände hem. Socker nämns för första gången i svensk historia i en beskrivning av riksrådet och riddaren Birgers begravning, där det bland annat bjöds på socker. Socker ansågs då fortfarande vara en nymodighet, och var mycket dyrt att köpa, och att bjuda på socker på detta vis var med andra ord en av de främsta statussymbolerna man kunde visa upp.

Inte förrän på 1600-talet började sockret produceras i sådana mängder att priserna sjönk något, och det kunde börja konsumeras av mer eller mindre gemene man. Fram emot 1800- och 1900-talen hade sockret helt tagit över honungens roll som sötningsmedel, och fanns på var mans (och kvinnas) tunga.

Idag används sockret på många olika sätt i samhället, som man inte hade kunnat föreställa sig under antiken. Ett exempel är självklart etanolen, som kan framställas från sockerrör och som används som drivmedel för en rad olika saker. Det främsta användningsområdet är dock fortfarande som sötningsmedel och smaksättare i vår mat. Om du vill ha ett exempel på när socker används som bäst kan du kontakta Deliciouscatering, som med sin passion för mat erbjuder catering (med och utan socker) när den smakar som bäst.